dilluns, 25 de febrer de 2013

Dinamitza’t 2.0: + de 100 xarxes socials i eines 2.0 , per facilitar la recerca de feina i donar visibilitat positiva a la teva candidatura ( cv infogràfics, apps per mòbils, còdigs QR, videocurrículums, entrevistes selecció des de casa teva... )


Si poses el teu nom al google, amb 10 segons et pots fer a la idea el que diu  la xarxa de tú, durant els 365 dies i 24 hores al dia ....


T’agrada el que veus ?  Doncs cada cop més les empreses i reclutadors posaràn el teu nom a la xarxa per contrastar informació. Étic o no, és una tendencia en creixement, com l’ús de les xarxes socials i les eines 2.0

És evident, fa temps que s’està canviant la manera de buscar feina, i la crisis i la competència estàn accentuant aquest canvi, els candidats com les empreses en el seus processos de selecció.

De fet, apart de les xarxes socials professionals,  ja fa temps que hi han pàgines que faciliten la recerca d’informació de  persones, com és el cas de http://www.123people.es/  , o http://www.kgbpeople.com/ o el cas de http://www.yatedo.com/ .  

Relament és fàcil penjar informació nostra a internet, però molt més difícil  és esborrar-la. I cada cop hi ha més empreses, com la murciana "salir de internet" http://salirdeinternet.com/ , que es dediquen a fer-ho.

Tot i axí ,s’estàn creant a ritme vertigiòns  i diría que marejaaaaant, tot  un conjunt d’eines 2.0  que ens poden facilitar la dinamització del nostre “cv” d’una forma creativa, innovadora en les xarxes socials professionals que nosaltres triem, o per donar una visibilitat positiva de la nostra candidatura .

CV amb còdigs “QR”, audiocurrículums, videocurrículums,targeta virtual de presentació, “CV” convertits amb infografies, CV 2.0, apps per buscar feina amb el mòbil, canal propi amb youtube, entrevistes de feina que has de fer a casa amb el portàtil i ordinador, jocs virtuals en els pocesos de selecció, “cv” en 3 dimensions, xarxes socials específiques del sector  en que treballis.+ blogs  / webs personals + conceptes com identitat digital,marca personal, reputació digital, etc,  ....

Però quin ús fem de les xarxes socials ? Es una mera col·lecció de contactes ?  Treiem tot el partit que podriem  ? Estem a les adequades ?Aixó dependrà dels objectius que et marquis i del sector que vulguis treballar...

 És útil conèixer el ventall de possibilitats, tant de xarxes socials professionals, com d’eines 2.0, que van apareixent, però és més important fer una bona selecció del que ens convé, per tal d’optimitzar energies i esforç, ja que el seu ús, una requerirà  una estratègia personal depenent dels objectius que tinguis.

De fet, les podriem dividir les xarxes en  generalistes, professionals i especialitzades.

Repassem algunes de les més utilitzades a nivell laboral:

Les xarxes socials professionals mes conegudes i utilitzades són:

Linkedin  http://es.linkedin.com/, amb més de 200 milions d’usuaris, es actualment la xarxa professional més coneguda a Espanya.
Però no pel fet nómes d’apuntar-te i penjar el perfil ( que és el que fa la majoria... ), et trucaràn les empreses  ,sinó que tens tot un conjunt d’aplicacions, eines i accions a realitzar al seu voltant, que et poden donar més visibilitat positiva de la teva candidatura i generar oportunitats laborals i contactes de qualitat a curt, mig i llarg temini ( seguir  i participar en grups, seguir a empeses del teu interès, contactar amb professionals del teu sector, etc ).

Hi una web força interessant que indica com  treure-li el màxim : “ Exprimiendo Linkedinhttp://www.exprimiendolinkedin.com de Pedro de Vicente, que et pot ajudar a millorar el teu ús.


Twitter també et pot ajudar per trobar feina . T’adjunto una guia  per utilitzar twitter per buscar feina : http://marcaempleo.es/2013/02/14/guia-sobre-como-usar-twitter-para-buscar-trabajo/ (AUTOR: Alfredo Vela Zancada,  publicada pel blog Marca Empleo.es  de Luis Castro, per cert, un blog geniaaaaaal.

També pots visualitzar i valorar ofertes de feina mitjançant twitter (, i tot el conjunt d’aplicatius que estàn creant-se continuament al seu voltant : tweetempleo, tweetdeck, twitjobsearch,etc., i empreses que estàn potenciant i filtrant candidats tenint en compte la selecció i reclutament  com per exemple ho pots valorar a la llista de 200 comptes de twitter que ofereixen ofertes de feina / orientació laboral 
https://twitter.com/edulcoro/empleo/members ( llista pùblica de twitter confeccionada per Eduardo Moreno )

Facebook: costa pensar que es pot buscar feina amb facebook, però s’han creat una serie d’aplicacions al seu voltant que permet separar la part d’oci / divertiment, amb la part professional / laboral de contactes. 

Exemples ho tenim amb:

També amb Google+ pots trobar feina http://yoriento.com/2011/07/como-encontrar-trabajo-usando-google-y-4-ideas-mas-para-el-empleo-2-0-722.html/ article de Pedro Alcantara de la web “Yoriento”
Altres xarxes socials generalistes de contactes professionals

Altres Xarxes Socials específiques innovadores:

Una xarxa relativament nova i innovadora és la “Webmeup”  http://www.webmeup.es/  , d’una forma atractiva, professionals del desenvolupament web i les TIC en general, empreses i  candidats es troben per tal de trobar sinergies i oportunitats laborals en aquest sector.

“Gonway”  https://www.gonway.com/ , relativa nova xarxa social per a joves.

“Arteesmeeting”  http://www.artistmeeting.com/bienvenida la primera xarxa social especialitzada en arts escèniques ( actors, cinema, teatre, etc )

Bounty jobs”  http://www.bountyjobs.com/  una plataforma que et permet contractar un headhunter, per aconseguir feina.

“Triplife” , http://www.triplife.com/  xarxa social elitista, on executius que es passen hores i hores volant , queden en l’avió per seguir  generant  nous contactes professionals i oportunitats laborals.

"Whisbi"  http://www.whisbi.com/es  una nova plataforma que ha creat un nou perfil professional en serveis d’atenció al client: "els televenedors",  amb video on line, es a dir, els podem veure i parlar amb ells i així en certa manera, humanitzar el servei.

"Genoom" http://www.genoom.com/ , una xarxa social que et permet buscar familiars en el teu arbre geneològic.

"Blogadesk"  http://blogadesk.com.pandastats.net/  xarxa social per bloggers.

"SntTalent" http://www.sntalent.com/es/candidate una plataforma que et permet recomanar candidats i si la empresa el selecciona, et paga diners per recomanar-lo.

"Womenalia": http://www.womenalia.com/ xarxa social per dones professionals

"Econred"  http://www.econred.es/ xarxa social per autòmos i professionals."Enviroo" http://enviroo.com/    plataforma interesant  tenir en compte si t’interessen les energies renovables i medi ambient

 Amb les maletes apunt  per marxar a  treballar a l’estranger ? Potser et servirà la plataforma “Binternationalhttp://binternational.es/ una plataforma que et pot ajudar i facilitar la recerca a l’estranger de feina.

Si un dia  tu i jo ens trobem en una xarxa social que es diu “asmallworld” http://www.asmallworld.net/login.php?rurl=http://www.asmallworld.net/home   , fantàstic i marevellós, voldrà dir que algú ens ha convidat a una xarxa social de millonaris on es venen "ferraris, xalets i palauets", etc

Si ets un manetes fent arreglos de la llar,  i / o disposes d’unes hores per treballar,et pots certificar –te com a “solucionador”, un nou perfil professional  novedós, que ofereix la plataforma “etece.es” http://etece.es/   on s’intercanvien serveis a particulars i empreses a canvi d’una remuneració  econòmica pel servei. Fa poc, s’està estenent la plataforma del servei a Barcelona ( et certifiquen com a "solucionador" )

“Touristtalenthttp://www.touristtalent.es/  , el primer portal de feina del sector turìstic, on has de penjar un videocurríclum si vols accedir a les seves ofertes de feina.Altres links on pots valorar altres xarxes socials professionals i especialitzades:


Un cop triades les xarxes socials, també podrem utilitzar diverses eines 2.0 per tal de dinamitzar el notre cv i donar visibilitat positiva a la nostra candidatura:


“Insertar  "Còdig QR al CV” http://www.codigos-qr.com/ , senzill, original , pots linkejar el còdig amb blogs, perfils que tinguis amb xarxes socials com el del linkedin, amb videocurrículum e el que tu vulguis. Pots llegir més en le recent  article del blog de Gerardo Flores: 


També et pots crear  una targeta virtual amb "about.me"  https://about.me/, on podras centralitzar o mostrar la teva presència en la xarxa en un sol espai ( es a dir, amb aquesta targeta virtual, et poden buscar eb totes les xarxes socials professionals en que estiguis present o les que tu triis... )

Converteix el teu “cv” amb una "infografia", com per exemple, la que permet l’aplicació re.vu http://re.vu/  que et permet convertir el teu perfil de linkedin amb una infografia.

Altres aplicacions que et permeten convertir el teu cv amb una infografia:


Per veure més exemples de “CV” infogràfics podeu consultar els següents links:
Pinterest, també pot  ser utilitzada com una eina de selecció de personal, s:  http://pinterest.com/  i explicacions sobre el seu ús http://www.creativasfera.com/pinterest-a-fondo-todo-lo-que-necesitas-saber ( article escrit per Sandra Guerrero Sanmarti )

Has pensat de crear un videocurriculum ? Pots donar mès força  i valor afegit a la teva candidatura. Pots valorar l' opció, veient exemples a www.futuracv.com , www.videocurriculum.es , www.castingforjobs.com   http://www.tumeves.com/  ,( si vols, pots ampliar informació en un post del videocurriculum en aquest blog ). Empreses de selecció com Psicotec o Catenon, ja fa anys que valoren  videocurriculums.

Pots obrir-te un canal al youtube, on costumitzar i personalitzar vídeos, on presentar de forma creativa i innovadora la teva candidatura , habilitats , capacitats, etc.

I que dir del mòbil ... cada cop més apps ens poden facilitar la recerca i la dinamització del nostre “cv” de forma ràpida i inmediata . Revolucionaria i premiada es la app “Kazajobs “ en la última edició del la APP Challenge organitzada per infojobs durant aquets més de febrer del 2013.t “Kazajob” http://www.kazajob.com/  ( que s'inspira amb el concepte de "headunter"), pot  revolucionar la manera de buscar feina ( només pagues si t’aconseguiexen feina... )
     
Com a finalistes, han estat l’aplicació "Crowdjob" http://crowdjob.na8.com.ar/  i "Infojobs card" http://appcircus.com/apps/infojobs-card-6   ( Font d’infomació Portaltic i Zoomnews. )


D’altres apps per mòbil interessants per buscar feina i xarxes socials professionals:"Jobs" ( career builder bilder ) http://www.careerbuilder.com/?cbRecursionCnt=1 

Amb la plataforma  ”Micvweb” http://www.micvweb.com/   , pots dinamitzar la teva candidatura amb amb diferents formats creatius de “cv”.

També podeu compratir les vostres presentacions i treballs http://www.slideshare.net/  

Ja hi ha empreses que fan la primera entrevisa de selecció directament a casa teva amb “Ventrevistahttp://www.ventrevista.com/inicial_es.html


Una altre iniciativa i eina interessant i que en pota ajudar a buscar feina , es   que  et creiis un audiocurriculum  https://www.facebook.com/Interconexiona/app_394813480559749, iniciativa promoguda pel programa de radio “Interconexiona”, de l’emisora Sants-Montjuïc ( 102.5 FM )  i que podeu seguir també per twitter @interconexiona


Referent a la formació on line, cada vegada hi ha més plataformes gratuïtes que podem accedir com les ja conegudes “Courserahttps://www.coursera.org/  ( amb accés a univresitats internacionals de prestigi )   o com és el cas de la plataforma Weu http://www.theweu.com/
Pluja d’idees....


Pet finalitzar  l’article, alguna idea que em balla pel cap per si algú s’anima....


- “Cv Grupal 2.0 Premium”: Tria un grup d’amics, coneguts o persones de certa confiança, de diferents àmbits professionals ( imagina’t que coneixes un / a  informàtic, comptable, administratiu, llicenciat en dret, traductor,telefonista, tècnic de manteniment, etc)  i obriu una web, blog, etc, on hi penjeu  els vostres videocurriculums, enllaços o còdigs qr , que s’enllacin amb els vostres perfils 2.0  Apart i podeu  penjar treballs ,etc i envieu la web / blog amb el vostre" CVGrupal Premium ".

D'aquesta manera,  amb un sol  “clik” el tècnic de selecció i –o reclutador, podrà tenir diversos professionals per cobrir diferents departaments de la seva empres .I si feu  una presentació diferent i atractiva , podreu tenir més visibilitat en la xarxa i generar més oportunitats laborals, ja que poca gent envia un CV Grupal...


- “Cv E-motion”:  emulant al cine o als anuncis, pots crear un videocurrículum de forma creativa,  amb un guió propi, que generi una "emoció positiva" cap a la teva candidatura...Triar una  música encertada ( com passa amb els anuncis ) pot facilitar l'objectiu...


“Cv  Harlem Sahke” :una proposta més arriscada , peró  aprofitant  les noves tendencies i modes de cada moment:  podeu crear  crear un video grupal més atrevit, cridaner, on pugueu fer una simulació enfocada a la vostra recerca laboral...com pot ser el cas d'una parodia grupal del video muscial del moment,"Harlem Shake" però enfocat a un sentit laboral, i per donar visbilitat a la vostra candidatura d'una forma diferent i creativa...

Per cert, si  fossis el tècnic de selecció i t’arribes un “CV Harlem SHAKE” l’obriries ? o obriries la resta dels “500 CV” tradicionals......

“Grup Work WhatsApp”:  I una posposta més convencional i senzilla, crear un grup amb els vostres amics i coneguts on anar passant ofertes per a qui li pugui interessar... En fi, marejaaaaant són els recursos 2.0: seleccionar-los i “ atrevir-se” a donar el pas en el seu ús, ens pot generar  oportunitats que ens poden sorprendre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada